top of page
Search

Diabeedipäev 2023


Autorid: Lysandra Lippa, Reena Anette Maidla

Fotod: erakogu


On pühapäeva hommik ja kell on saamas 11. Saabub esimene muresõnum – pakkimisel on mõned kohad jäänud ilma plaastripakist. Saadame inimesed apteeki osturallile ja valmistume mõttes kuluaruande koostamiseks. Jääme ootama järgmisi katastroofe.

Veerand tundi hiljem hakkab Exceli tabel täituma mõõtmistulemustega, kuid paar kohta on veel tühjad ja kiirelt kerkivad pähe kõige dramaatilisemad stsenaariumid. Saadame vastutavatele mõõtjatele kirjad. Mööduvad minutid tõstavad vaid ärevust ja muudavad kujutluspildid peas veelgi hirmsamaks. Lõpuks saabuvad vastused. Enamikul on kõik kontrolli all, kuid paaris linnas on kaubanduskeskused meie ürituse ära unustanud. Eelmiste aastate kogemuste põhjal olime selleks valmis, kuid tuju on ikkagi mõru, sest nüüd peavad mõõtjad tegelema rohkemaga, kui neilt palutud. Raske on ette kujutada, kuidas üritus saab meelest minna, aga läheme oma päevaga edasi.

Mõõtjad võrdlevad end terve päev teiste kohtadega, et kolleegid üle trumbata. Hoog läheb mõnes kohas lausa nii suureks, et juurde tuleb minna ostma ka kindaid. Ralli võidab sel korral Kvartal, väiksematest kohtadest teeb parima tulemuse Narva.


Veresuhkru mõõtjad Narvas


Paljude jaoks on Diabeedipäeva ürituse fookus veresuhkru väärtustel, selle kõrval vaat et tähtsam on meditsiinitudengi saadav kogemus, emotsioonid ja juhtumised. Kvartalis said tööhoos mõõtjad jäädvustatud joonistusele, päeva jooksul jagati kalastamisalast nõu, näidati kätte elektroonikapoodide asukoht ning jälgiti põnevusega, kuidas lapsed vanematega torke valu peale kihla veavad. Mõõtes sai nii mõnegi inimese eluloost rohkem teada – mõõtma tuli nii eluaegseid Tartu Ülikooli õppejõude, ajaloolasi, autojuhte, üks naine pidas vajalikuks väljendada oma tugevat alkoho- Veresuhkru mõõtjad Kvartalis

lilembust. Päeva jooksul sai tegeleda kirju

seltskonnaga, mis andis tudengitele vaate oma tulevikku.


Suure päeva lõpuks on kõige huvitavam teha kokkuvõtteid. Sel aastal oli kõige noorem torke saaja nelja-aastane, kõige vanem 98 aastat noor. Suuremat huvi (või julgust?) oma tervise vastu näitasid naised. Kokku mõõdeti 1580 inimese veresuhkru väärtus, millest kõrgeim oli 16.5 mmol/l. Kõige madalam veresuhkru väärtus oli üllatuslik 0.8 mmol/l, mis on ilmselt paljude aastate madalaim tulemus.

Igal juhul jääme ootama järgmist aastat, et korraldada uus Diabeedipäeva mõõtmisüritus, mis oleks igatepidi uhkem ja parem!


bottom of page