top of page
Search

ETTEVAATUST: Teaduse töögrupp stimuleerib taas Sinu arstiõpinguid!

Autorid: Adele Karolina Kõre, Eliis Grigor

Fotod: erakogu


Teadus(töögrupp). Miski, mis ümbritseb meid pidevalt õpingute ja tulevikus töö ajal, aga mida me ei pane tähele, sest see on nii loomulikuks muutunud. Aga kui me püsime mugavustsoonis, kas nii saame viia Eesti teadust ja meditsiini edasi? Teadus ei piirdu ainult sellega, et topitakse üksteise järele segaseid sõnu (proprotein convertase subtilisin/kexin type 9 [PCSK9], mis muideks on proteiin, mis reguleerib LDL-R taset raku pinnal), vaid… loe edasi ning saad teada.

Siin on TOP 5 (!) asja, millest pead teaduse töögrupis oma õpingute jooksul varem või hiljem osa saama


Kuidas teaduse töögrupp saab Sind edasi viia Eesti meditsiini ja teadusmaastikul?

Biomeditsiiniringi korrapärased üritused

Sellel aastal on biomeditsiiniringi juhtideks särasilmne future businesswoman Kadri ja vaikne ning kergelt mad scientist Eliis. Arvestades mõlema juhi huvisid, on selle aasta biomeditsiiniringi temaatika teaduse ja innovatsiooni sümbioos. Praeguseks on korraldatud kaks üritust Kuidas saada jalg ukse vahele teaduses?” ja Kuidas saada jalg kastist (Eestist) välja?” ning külastatud Endoteelikeskust. Esimese ürituse raames piiluti, mis võimalused on alustaval tudengil teadusmaailmas ning et pole kunagi liiga hilja alustada oma teekonnaga. Teise ürituse kaudu ilmestati, mis kogemuse annab viibimine välismaa vetes ning mõtisklesime, miks tulla Eestisse tagasi. Tulemas on veel (kergelt provokatiivsete) pealkirjadega üritusi, laborikülastusi (mitmuses!) ning head kringlit.




Sammud teadusrajale ning R-i õppima! *reklaamiminutid*

Käima on lükatud teadushimu kasvatav Teadusraja aine, millele saab ennast registreerida alates teise aasta sügissemestri lõpust. Mine ÕISi ja sisesta otsingusse Teadustöö põhialused” (MVBS.00.005) ja registreeri ennast ainele juba täna! Ainele jääd registreeri-

tuks kogu oma õpingute jooksul ning nii oled pidevalt kursis uute võimalustega selles imelises teadusmaailmas. PS! Äsja alustas ka R-i klubi, kus saab sukelduda põnevasse statistika maailmasse ning õppida päriselt enda andmeid analüüsima! 



Ajakirjaklubi vähendab hirmu artiklite ees

Ajakirjaklubi (mitte ajakirjandusklubi, Kroonika üle me ei arutle, unless…) juhib laia silmaringi ja innovatsiooniliste ideedega Beatrice. Toimunud on kaks vabas vormis kohtumist, kus esimesel korral saime teada, kuidas Super Mario 64 mängimine võiks ühel päeval olla Alzheimeri tõve toetavaks ravimeetodiks, ning teisel kokkusaamisel, kuidas D2R (dopamiin 2 retseptor) on seotud valutundlikkusega. Samal ajal arutleme, mida head või mitte nii head artikli autorid tegid (loe: kergelt klatšime ja samas anname konstruktiivset kriitikat), mõistame paremini publikatsioonimaailma ning tunneme end mugavamalt statistiliste andmete analüüsis. Hoia silma peal, sest äkki järgmine artikli teema on see, mida tahad kindlasti kuulata. 


Teaduskirjanikuks juba õpingute ajal? Eesti Arsti artiklikonkurss avas oma uksed!

Oktoobris sai avapaugu ka Eesti Arsti artiklikonkurss, mille raames saavad arstitudengid kirjutada juhendaja abiga endale huvipakkuval teemal teadusartikli ja osaleda ka konkursil, mille võitmisel ootab ka rahaline preemia. Mida? Raha ja publikatsioon? Jah! Oktoobris toimuval avaõhtul rääkisid oma kogemusest eelmise aasta osalejad ja ühtlasi preemia võitjad. Täpsemaid nippe ja trikke jagas ka Eesti Arsti peatoimetaja Urmas Siigur isiklikult. Sellel aastal on rekordiliselt üle 30 osaleja, seega jääme põnevusega ootama kevadel artiklite valmimist ning peagi saabuvaid publikatsioone!


Neuroneid stimuleeriv Neurokonverents 

Ka tänavu aasta tõi Neurokonverents kokku arstitudengid, kes jagasid oma teadmisi neuroloogia ja neurokirurgia teemadel. Üritus oli korraldatud tihedas koostöös neuroloogiaringi ja Ludvig Puusepa Nimelise Neuroloogide ja Neurokirurgide Seltsiga. Publik sai osa mitmekülgsetest teadustöödest, alustades virtuaalreaalsuse kasutamisest sotsiaal-emotsionaalsete oskuste treenimisel neuroloogiliste häiretega lastel ning lõpetades kemokiini CXCL13 markeri mõõtmisega liikvoris neuroloogiliste häirete korral. Kohale tulnud said ka sügavama vaate, kuidas Parkinsoni tõbi on seotud toitumisharjumuste, kõhukinnisuse ja mittemotoorsete sümptomitega. Samuti esitleti

isheemilise insuldi rekanaliseerimisteraa-pia erinevusi kahe suure Eesti haigla vahel. Kõik need on meie andekate üliõpilaste töö ja vaev, mis rikastab ja kasvatab meie teaduslikku meditsiinialast arusaama. Juba järgmisel aastal avaneb uus võimalus kõigil huvilistel oma neuroneid stimuleerida ja tutvuda selle põneva maailmaga, mida neuroloogia valdkond pakub! 







PS! Kui soovid olla kursis teaduse töögrupi tegemistega, siis ootame julgelt liituma oma FB ja Messengeri grupiga, kus saab lisaks lugeda ülipõnevaid publikatsioone ja olla kursis uusimate teadussündmustega.


Teaduse töögrupp soovib palju teadushimu ning julgust selles suures maailmas! <3

Soovivad teie Adele Karolina, Kertu-Triin, Haide, Beatrice, Eliis, Kadri Liis.




bottom of page