top of page
Search

Meditsiinisarjade soovitusi

Autorid: Marie Jõgiste & Helena Raivo

Mis saaks olla lõõgastavam, kui pärast pikka päeva arstiõpet sukelduda meditsiinisarjade maailma? Haigla omapärase töökeskkonna ja inimeste varieeruvuse tõttu on see üks põnevamaid asutusi, millest on teletöötajad üle maailma kirjutanud kümneid ja kümneid sarju. Iseenesestmõistetavalt on meditsiinidraamad sageli erakordselt dramaatilised, kuid on nad ka tõetruud? Curare toimetus otsustas valida välja peotäie sarju maailma eri paikadest ning neid vastavatel skaaladel hinnata!


„The Good Karma Hospital” 


Hea Karma haigla” on meditsiiniline draama noorest India juurtega arstist Ruby Walkerist, kes olles pettunud oma igavas elus ja purunenud suhtes, otsustab Inglismaalt lahkuda. Nähes Lõuna-Indias haigla töökuulutust, otsustab neiu oma elus kannapöörde teha. Kohale jõudes leiab Ruby end töötamas väheste ressursside ja ülekoormatud personaliga väikeses maahaiglas. Külas, eemal suurlinnadest ja moodsa meditsiini luksusest, peab Ruby hakkama saama igas olukorras: osutama esmaabi keset turgu, vastu võtma ootamatuid sünnitusi, opereerima igat organit ning tegelema patsientide pereeluga. Karmi peaarsti ja ennast täis noore meesdoktori valvsa pilgu all on alguses raske uue eluga harjuda, kuid pikad tööpäevad ja sagedased eriolukorrad muudavad töökaaslased kiiresti lähedasteks. Haigla seinte vahel leidub nii armastust kui pisaraid, kuid sellega ei piirdu kogu tegevus. Tihti tuleb ette väljakutseid lähedastes külades ja farmides ning stseene rannaäärses baaris, kuhu kogu haiglapersonal peale rasket päeva koguneb. Sari on filmitud Sri Lankal, nii et ehtsat India atmosfääri ja loodust tuleb juurde googeldada, kuid siiski on looduskaadrid hingematvalt kaunid. Hea Karma haigla” on uskumatult köitev ja visuaalselt imeilus ning tutvustab vaatajale lisaks värvikatele tegelastele ka õrnalt India elu, kombeid ja kultuuri.



Meditsiiniline tõetruudus: ★★★☆☆

Dramaatilisus: ★★★★☆


„Doc – Nelle tue mani” 


Sinu kätes” on inspireeritud itaalia arstist Pierdante Piccionist, endisest kiirabiosakonna juhatajast, kel pärast autoõnnetust ununesid viimased 12 aastat oma elust.

Sama juhtub Andrea Fantiga, geniaalse ja kuulsa arstiga, kes töötab Milano haiglas sisehaiguste osakonna juhatajana. Ta on edev nartsissist, kes käitub ebameeldivalt ja üleolevalt nii kolleegide kui patsientidega.

Kui ravivea tõttu surnud patsiendi lähedane Fantit pähe tulistab, leiab 12 aastat oma elust kaotanud arst end esmakordselt abitu patsiendi rollist. Kuigi ükski oskus ega meditsiiniline professionaalsus pole kadunud, kaotab Fanti oma endise rolli. Nii naaseb ta osakonda piirangutega arsti" rollis ehk omamoodi abilisena noortele residentidele. Juhtunud õnnetus on aga taastanud tagasihoidliku ja kaastundliku mehe, kes hoolib nii kolleegidest ning patsientidest kui ka oma perest. Varem kardetud ja ükskõiksest arstist saab üleöö osakonna armastatuim liige, keda uues valguses nähes on ka haigla personal determineeritud ta tagasi jalule aitama. Sarja teiseks fookuseks on osakonna noored residendid, kes Andrea juhendamisel igapäevatöö katsumustega rinda pistavad. Samuti kaunistavad sarja suhtedraamad ja hästi hoitud saladused, mille tõttu on ohus nii mõnigi inimelu.

Sinu kätes” on tõeliselt südantliigutav lugu uuesti sündinud arstist, kes saanud tagasi oma endise mina, püüab igapäevaselt hakkama saada segadusega tundmatus olevikus.



Meditsiiniline tõetruudus: ★★★★☆

Dramaatilisus: ★★★★★


„Cuori” 


„Cuori”, eesti keelde tõlgituna Südamed”, tutvustab vaatajale 60ndate Itaalia Torino Le Molinette haigla südamekirurgia osakonda. Haigla peaarstil ja rahvusvaheliselt tunnustatud südamekirurgil Cesare Corvaral on ambitsioonikas eesmärk: teostada ajaloo esimene südame siirdamine. Plaani elluviimiseks moodustab ta andekatest kardioloogidest unistuste meeskonna. Tiimi kuuluvad ka peaarsti noor ja andekas abikaasa ning nägus südamekirurgist noormees, kes on peaarstile justkui poja eest. Tegelaste keeruliste suhete tõttu ei puudu varjatud intriigid ja mineviku saladused, mis ähvardavad iga hetk kogu haigla pea peale pöörata. Vaataja saab korraga ettekujutuse nii olevikus kui minevikus toimuvast, mis osade haaval paljastavad tegelaste tegelikud motiivid. Veel teevad haigla igapäevatöö huvitavaks eriliste haiguslugudega patsiendid ja üllatavad meditsiinilised juhtumid, kuid siiski jääb fookus kardioloogide omavahelistele kirglikele suhetele.



Meditsiiniline tõetruudus: ★★★☆☆

Dramaatilisus: ★★★★★


„Sygeplejeskolen”


On aasta 1952 ning Taanis valitseb suur õdede puudus. Seetõttu on Fredenslundi haigla direktor alustanud vastuolulist eksperimenti, mille käigus lubatakse õeõppesse esmakordselt ka meesüliõpilased. Sarja igas osas on fookuses uued patsiendid ja haigusjuhtumid ning keskendutakse mitte vaid kliinilisele haigusloole, vaid ka patsientide minevikule ja hingeelule. Tihtipeale on tudengid ja juhendajad kaasatud patsiendi pereellu ning haigusest suuremaks probleemiks võib osutuda patsiendi kallima varjamine personali eest. Ka esmalt kahtlustatav ema ja poja toidumürgitus võib olla hoopis kavatsetud enesetapp. Huvitava taustaga patsiendid, tudengite vahel pidevalt muutuvad suhted, meesõpilaste võitlus eelarvamustega – need on märksõnad, mis seda telesarja ideaalselt iseloomustavad. Arstitudengitele pakub kindlasti äratundmisrõõmu näha endavanuste tudengite katsumusi haiglas. Eriti sobib sari neile, kes armastavad nii draamat kui ka väikese põnevuse ja intriigiga rikastatud ajalugu.



Meditsiiniline tõetruudus: ★★★★☆

Dramaatilisus: ★★★★☆


„Dr. Romantic”


Üks kuulsamaid Lõuna-Korea meditsiinidraamasid „Dr. Romantic” on sari erakordselt värviliste tegelaste ja köitva süžeega, mis räägib arstitööst väikeses maakonnahaiglas. Doldami haigla lausa staaristaatusega kirurg Dr. Kim Sabo, keda kutsutakse Teacher Kimiks, võtab oma ülesandeks vormida suurest pealinna haiglast saadetud üleoleva suhtumisega noorte arstide moraalikoodeksit, kasutades selleks küll küsitavaid, kuid siiski efektiivseid meetodeid. Sarja jooksul armub ka vaataja sellesse kiiksudega väikesesse haiglasse. Teades Korea sarjade mainet, ei saa üllatuda, et ka „Dr. Romantic” on täis suhtedraamasid ja tulist võitlust ahne ja õela peahaigla presidendiga, kes isikliku vimma tõttu Teacher Kimi vastu Doldami haiglat lausa sulgeda tahab. Kahjuks peab ära märkima, et leidub ka näiteks selliseid stseene, kus intensiivravi patsiendile tehakse nii naeruväärselt halvasti südamekompressioone, et arstitudengist vaataja peab silmad kinni pigistama. Usun, et neil, kellel on mõttes minna mõnda Eesti väiksemasse haiglasse tööle, pole vaja sellist tormilisust karta, kuid sari sobib meelelahutuslikel kaalutlustel siiski vaatamiseks!



Meditsiiniline tõetruudus: ★★☆☆☆

Dramaatilisus: ★★★★★


„The Good Doctor”


Dr. Shaun Murphy on hea arst, nagu ütleb sarja pealkiri, kuid olles autismispektril savanti sündroomiga kirurg, peab ta õppima prestiižsesse haiglasse tööle asudes navigeerima keerulistes sotsiaalsetes olukordades. „The Good Doctor” pakub vaatajale meditsiinisarjade maastikul vajaka jäänud esindust vaimse puudega ravitöötajatest ning propageerib arusaama, et see häire ei tähenda automaatselt töövõimetust, vaid võib endaga kaasa tuua hoopis tugevusi. Savanti sündroomi tõttu on näiteks Dr. Murphyl erakordne (fotograafiline) mälu ning võime kiiresti oma peas sümptomeid kategoriseerida ja analüüsida. Kahjuks tõenäoliselt reaalses maailmas Dr. Shaun Murphyt ei palgataks, kuid ta on ääretult sümpaatne tegelane, kellele on lihtne kaasa elada, kui ta õpib muutma oma rigiidseid mõttemustreid ning harjutab aru saamist kompleksematest inimsuhtluse aspektidest. Sarja fookus on küll inimsuhetel haiglakeskkonnas, kuid värskendavalt jääb kirglik armutunnetetorm siiski minimaalseks.



Meditsiiniline tõetruudus: ★★★★☆

Dramaatilisus: ★★★☆☆


 „House”


Kui teemaks on tuntud meditsiinisarjad, ei ole nimekiri kunagi täiuslik mainimata „House´i”. Armastatud näitleja Hugh Laurie kehastatud Dr. Gregory House on erakordselt intelligentne, kuiva huumoriga ja tihti külmana mõjuv diagnostilise meditsiini osakonna juhataja, kes koos oma mitmekülgse meeskonnaga lahendab keerulisi ja sageli haruldasi haigusjuhtumeid. Iga episood esitleb täiesti uut müsteeriumi, mille lahendamisel saab ka vaataja kaasa nuputada. Just selles peitubki sarja võlu! Näiteks pakub äratundmisrõõmu juba esimese hooaja alguses episood meile kõigile bioloogia kursusel selgeks saanud Trypanosoma brucei ehk aafrika unitõvega. Erinäoliste juhtumite kõrval kulgeb sarja jooksul süžee ka tegelastele endale keskendudes. Kõige silmapaistvamalt kasvab Dr. House aina empaatilisemaks, õppides läbi oma töö, kui tähtis omadus see patsientide raviprotsessis on. Kõigile entusiastidele kurvastuseks aga sellist eriala nagu diagnostikaarst päriselt seesugusel kujul siiski ei eksisteeri.



Meditsiiniline tõetruudus: ★★★★★

Dramaatilisus: ★★☆☆☆


Pärast pikka kaalutlust on Curare toimetuse soovitus järgmine: „House” sobib neile, kes soovivad meditsiinilist täpsust, ja „Cuori” neile, kes ajavad taga dramaatilisust. Mõnusat vaatamist!










bottom of page