top of page
Search

Intervjuu I kursuse kursusevanemaga

Intervjuu I kursuse kursusevanemaga

Autor: Markus Tamm

Kaitseliitlane + kursusevanem + muusik = Sven Bogdanov

On saanud tavaks, et uus kursusevanem kaotab õppeaasta esimese Curarega oma anonüümsuse. Saladuskatte loori käis kergitamas II kursuse vanem ja Curare reporter Markus Tamm.

Miks tulid arstiteadust õppima?

Mul oli huvi arstiteaduse vastu juba gümnaasiumi lõpus, kuid siis ei osanud end sinna veel suunata. Meeldisid ka matemaatika-füüsika ning selle suuna esmalt ka valisin. Olin seega enne arstiteadusesse tulekut arvutitehnika eriala tudeng ja tundsin, et mul on vaja mingit muud väljundit. Arstiteaduskond ühtis rohkem minu vaadetega: inimeste aitamine, suhtlemine. Võibolla ammutasin piisavalt teadmisi füüsika ja elektroonika maailmast ning tahtsin teada saada, mis toimub inimese sees.

Varem olid siis õppinud…

Alustasin füüsikaga, vahepeal käisin kaitseväes ja siis läksin arvutitehnikasse ning olin seal päris mitu aastat, samuti töötasin kaitseväes teatud aja.

Töötasid kaitseväes? Kellena, kui see salastatud pole?

Jah, olin umbes kaks aastat tegevteenistuses, kuid võin öelda ainult seda, et töötasin Tartus julgeolekuvaldkonnas.

Miks otsustasid kandideerida kursusevanemaks?

Õhtul kell kuus loengusaalis, esimene päev arstiteaduse erialal – mõtlesin, et mul on juba omajagu elukogemust ning kursusevanema koht oleks hea võimalus rakendada juhi- ja organisatoorseid oskusi. Ka kõhutunne suunas sinnapoole. Ma ei ole varem olnud selline võimalustest haaraja, et eesliinile saada, aga tol päeval tundsin, et nüüd on aeg tõsta käsi ja kandideerida kursusevanemaks.

Sa oled varem väga palju teinud-näinud. Kas praegu arstiteaduse kõrvalt on sul aega muud teha, näha?

Minu peamine hobi on orkestris mängimine. Praegu pidin küll TÜ sümfooniaorkestri kohast ära ütlema, kuid mängin edasi puhkpilliorkestris Popsid. Orkestris mängimine on selline tegevus, mis tõmbab õpingute kõrvalt korraks rutiinist eemale. Lähed õhtul kohale ja saad kaheks tunniks ennast foramen’itest ja muudest sellistest välja lülitada ning tulistada mõne kõrge noodi kuskil teises oktavis.

Lisaks sellele olen kaitseliitlane. Kaitseväest lahkumise tõttu on mul ametikohaga keeruline, kuid kaitseliidus olen juhtinud ka rühma.

Kaitseliidus käid siis lihtsalt õppustel kohal või oled lausa juhtival positsioonil?

Ei, pigem ikkagi õppustel. Nüüd on väike paus sees olnud, aga eks näis, mis tulevik toob.

Väga tore, et ka meil arstiteaduses nii aktiivselt riigikaitsesse panustatakse. Kindlasti tead, et arstiteaduses õppivad mehed ei pea minema kaitseväkke nii pikaks ajaks kui teised. Mis sina arvad sellest, et meil selline võimalus on? Kas see on vajalik?

Mõistan seda vajalikkust, arstiõpe on tõesti pikk. Et olen olnud kaitseväes nii ajateenija kui tegevteenistujana, siis tahaksin näha, et soovi korral võiksid inimesed ajateenistuses ikkagi ära käia. Mina igal juhul tervitan seda, kui inimesed soovivad minna.

Võib-olla lisaksin, et nendel esimestel nädalatel, kui räägiti sellest , siis oli mu jaoks see alatoon veidi kummastav, kuna öeldi: “Ja meestele räägime nüüd kaitseväest PÄÄSEMISEST.” Kaitseväele tekkis negatiivne kõrvaltoon...

Alatoon võiks siis olla…

Positiivne. Jah, arstidel on riigikaitses oma eriline roll, aga pääseda kaitseväest jätab sellise mulje, nagu kaitsevägi ei oleks vajalik. Eesti on ikkagi sellises maailma paigas, kus võiksime mõelda oma riigi kaitsele.

Nüüd aga kollast ajakirjandust. Kas Kroonika või Õhtuleht?

Või.

Mis on sinu lemmik eestimaine telesaade?

Olen väga vähe vaadanud, seega ei ole lemmikut.

Lemmik välismaine?

Nüüd saan oma kaardid lauda lüüa – kindlasti “Tähesõjad”.

Miks need?

“Tähesõjad” olid minu lapsepõlve filmid. Käisin neid esimest korda kinos vaatamas 1999. aastal. Tähesõdade universum ja tegelased on kindlasti teinud minust parema inimese.

Kas tahaksid minna kosmosesse, kui sul oleks see võimalus?

Tahtsin väiksena astronaudiks saada.

Nii et kui avaneks võimalus rahvusvahelisse kosmosejaama arstiks minna, siis võtaksid pakkumise vastu?

Võiksin kohe siinsamas sellele alla kirjutada.

Mida soovitaksid teistele arstitudengitele? Mingeid mõtteterasid?

Tähesõdade lainel jätkates, siis nagu ütles Jedi isand Yoda: “Do or do not. There is no try.”

CURARE

Eesti Arstiteaduseüliõpilaste Seltsi ametlik häälekandja

eays.curare@gmail.com

bottom of page