top of page
Search

Kolm õppejõudu. Kolm küsimust. Nr 8

Kolm õppejõudu. Kolm küsimust. Nr 8

Indrek Benno (Arst-õppejõud torakaalkirurgia erialal)

  1. Kui oleksite ravim, siis milline ja miks?

Ravimi parim omadus võiks ilmneda asjaolus, et toime olemasolul tundub kõik füsioloogiline, kuid ärajätmine avaldab mõju. Füsioloogilistest faktoritest sobib neile tingimustele hea öine uni.

  1. Kust tuleb väljend “süda vajub saapasäärde’’?

Südame mõõtmeid ja paiknemist võime erinevalt tajuda nii enda kui teiste puhul - kui julgus ja enesekindlus on vajunud saapasäärde, kipub neile ka süda järgnema.

  1. Kuidas on Kliinikumi parkimiskorralduse muudatus Teie elu mõjutanud?

Tuleb hommikul “Terevisiooni” vaatamise asemel katsuda varem liikuma saada ja autost haiglani rohkem samme teha.

Artur Vetkas (Arst-õppejõud neurokirurgia erialal)

  1. Kui oleksite ravim, siis milline ja miks?

Kortisool või selle asendus prednisoloon. Vastus stressile ja seetõttu vajalik kõikide elu väljakutsete puhul. Näiteks glükokortikoidid aitavad ajukasvajatest tingitud turse vastu ja on imeravimiks neuroloogias.

  1. Kust tuleb väljend “süda vajub saapasäärde’’?

Väljend “süda vajub saapasäärde’’ tuleb antiiksest arusaamast stressist tingitud kardiovaskulaarse puudulikkuse kohta. Kahjuks on iidsed teadlased keskendunud stressi tagajärgedele ja mitte neuroendokrinoloogilistele põhjustele.

  1. Kuidas on Kliinikumi parkimiskorralduse muudatus Teie elu mõjutanud?

Parkimiskorralduse muudatus ei ole põhjustanud stressi, vaid stimuleerinud veidi inimeste leidlikkust parkimisel.

Mare Pauklin (Arst-õppejõud sisehaiguste erialal)

  1. Kui oleksite ravim, siis milline ja miks?

Kui ma oleksin ravim, siis tahaksin olla selline, mis avaldaks soovitud tulemust, millel oleks vähe kõrvaltoimeid ja mille efekti inimene ka reaalselt tunneks ning tahaks seda ravimit võtta, aga samas ei teki kunagi tunnet, et ravimit peaks liiga palju võtma.

Sellistele kriteeriumitele vastab enam-vähem antihistamiinikum. Praegu väljas viibides, ilusat lillemerd vaadates ja neid meeldivaid lõhnu nuusutades tunnen, et küll oleks tore, kui kõik inimesed saaksid seda probleemideta teha. Seetõttu tahakski olla selline ravim, mis annab inimestele võimaluse tajuda ja tunda neid rõõme, mida loodus meile pakub. Tõsi, alati ei pruugi ka sellest ravimist piisata, aga vähemalt natukenegi looduse ilu nautida oleks mõnus!

  1. Kust tuleb väljend “süda vajub saapasäärde”?

"Süda vajub saapasäärde"- see väljend tähendab eeskätt hirmu tundmist. Arvan, et tõenäoliselt kasutataksegi südant kõige rohkem psüühiliste seisundite kirjeldamisel. Seega hirmu tundmisel tekib tavapäraselt tahhükardia ja inimene tunneb nõrkustunnet jalgades. Võimalik, et ka sealt selline väljend.

  1. Kuidas on Kliinikumi parkimiskorralduse muudatus Teie elu mõjutanud?

Uus parkimiskorraldus on muutnud minu elu selles osas, et võrreldes varasemaga tõusen iga tööpäeva hommikul vähemalt 30 min. varem, et saada parklas adekvaatne parkimiskoht. Peab tunnistama, et hetkel on parkimisega üsna suured probleemid, eriti kui on vaja tulla päevasel ajal. Samas saan aru, et antud ebamugavus on ajutine ja loodetavasti uus parkimismaja lahendab selle probleemi.

CURARE

Eesti Arstiteaduseüliõpilaste Seltsi ametlik häälekandja

eays.curare@gmail.com

bottom of page